понеділок, 14 квітня 2014 р.

Преса Ірландії

«Ірландія – це порівняно невелика країна в 4,5 млн. осіб, але це люди, які купують газети».
Таку думку висловив відомий журналіст видання «The Guardian» Ден Саббадж у статті «Любов Ірландії до друкованої преси може пережити найгірший із занепадів». І ми маємо змогу підтвердити цей факт конкретною статистикою.
Зокрема, «National Newspapers of Ireland» оприлюднило дані Joint National Readership Survey (проект, присвячений вимірюванню обсягів аудиторії видань, вивчення та аналізу соціально-демографічних характеристик і споживчих уподобань аудиторії преси) щодо кількісних характеристик аудиторії друкованих видань Ірландії. Це дослідження було першим в Ірландії, яке порахувало аудиторію не тільки друкованих, а й електронних ЗМІ країни.
Наведемо декілька цікавих даних:
  • 62% ірландців читають щоденні газети (аудиторія недільних видань – 60%);
  • 80% дорослого населення читає газети у друкованому вигляді (2,9 млн. осіб). Лише 13% вважають за краще читати інтернет-видання (450000 осіб);
  • Загальна аудиторія газет – 84% від усього дорослого населення Ірландії;
  • Більшість (55%) із тих, хто щодня читає новини в інтернеті, цього ж дня читає друковану газету теж.


Важливо в цьому контексті зазначити, що згідно з даними рейтингу за минулий рік, Ірландія посідає шістнадцяте місце у світі за рівнем свободи преси, що неминуче впливає на зміст видань. Індекс був складений правозахисною організацією за свободу преси «Репортери без кордонів».
Не можна оминути під час огляду преси Ірландії також становище та кількість носіїв національної мови, що є важливим чинником становлення засобів масової інформації будь-якої країни.
У XII ст. Ірландія була підкорена Англією, ірландська мова була заборонена. Після проголошення незалежності уряд країни всіляко заохочував вивчення рідної мови: у конституції 1937 ірландська (гельська) мова названа першою державною, у школах і університетах було введено її обов'язкове навчання. Проте сфера застосування ірландської мови і національної писемності все одно залишилася дуже обмеженою зважаючи на тривале перебування тут англійської культури. Саме тому друкованих видань рідною мовою в Ірландії мало і тираж їх невеликий.
Таким чином в Ірландії виходять у світ лише 3 загальнонаціональні газети: «The Irish Times», «The Irish Independent» і «The Irish Examiner».
Найпопулярнішою з них є «Irish Independent» (Ірландська Незалежна). Вона видається з 1905-го року. Протягом XX століття неодноразово змінювала політичну орієнтацію. Нині належить корпорації «Independent News and Media», яка практично монополізувала газетний ринок в країні. Видання друкується також у Москві за ліцензійним договором одночасно з оригінальною версією. Газета виходить щоденно.
Не менш популярною є також широкоформатна газета «The Irish Times». Видається з 1859 року у всі дні, окрім неділі. Тимчасово видавалася в 18231825 рр. Спочатку видання було засноване як ірландська націоналістична газета, потім, після зміни власника, була голосом ірландських юніоністів (прихильники більш тісного політичного і культурного зближення Ірландії та Великобританії). Сьогодні ж газету сприймають як ліберальну.
На території країни публікують газети також ірландських спільнот російською та китайською мовами. Російською виходить «Наша газета», а китайською – «Sun Emerald» та «Ireland Chinese News».
Отже, становище преси Ірландії тісно пов’язане з історією становлення національної мови країни. Власне національних газет небагато, проте варто наголосити на позитивному факті: це одна з небагатьох країн, де вони все ще не втрачають свою аудиторію.

P.S: Нещодавно на конференцію в універі довелося писати статтю. Інформації за темою було дуже мало, тому вирішила, що комусь буде корисним. Якщо знадобиться, напишіть мені, я може надіслати документом (разом із джерелами, анотацією тощо).

Ваша я. Цілую:*

1 коментар:

  1. Є декілька запитань до автора. Будь ласка напишіть мені на ел. пошту
    xnonenonenonex @ gmail. com

    ВідповістиВидалити